Tarina

Miten päädyit tänne? Sitä minulta usein kysytään ja se on hyvä kysymys. Mietin sitä usein itsekin. Olenhan kotoisin Kotkasta ja asunut siellä kevääseen 2023 asti.

Noh, suurin syy on veljeni, Marko Paananen. Hän oli myös eksynyt tänne vähän useamman mutkan kautta ja nyt siis myös koulun tiloihin, sisustamaan sen. Hän totesi että täällä Viitasaarella voisi olla jotain….. ja niin sitä ollaan täällä.

Olen toisen polven ravintoloitsija. Vanhempamme, Laila ja Kale, aloittivat ravintola-alalla 1970. He eivät olleet täysin kahdestaan vaan heillä oli muutama yhtiökumppani. Yhtiö kasvoi varsin mittavaksi ja mainittavaksi 40 vuoden aikana. Mainitsisin Palskin, Meriniemen, Karoliina klubin, Tähtipalatsin. Siellä me kasvettiin, hyvän ruuan ja yleensä ravintola-alan hengen ympäröimänä. Opittiin siinä sivussa yhtä jos toista mm ruuan valmistuksen hienoja saloja.

Tuolta ajalta on valta-osa Lyhdyn a la carte listan annoksista. Ja täytyy myöntää että vaikka aikaa on kulunut 50 vuotta niin reseptit, maut ja niiden harmonia, se kaikki ei ole kulunut mihinkään. Samat maut toimivat vieläkin ja tuntuu että entistä paremmin.

Listalta löytyy klassinen katkarapu cocktail missä herkullinen konjakki-majoneesi. Pääruuista mainitsisin hawai`in grillipihvin, viherpippuriporsaan ja Picatta Milanaisen sekä Kalastajan Unelman. Nuo kaikki ovat poimintoja vanhempieni kulta-vuosilta alalla.

Rakennus itsessään on varsinainen kultakimpale. Kunta on ottanut melkoisen loikan pimeään ja osoittanut varsin rohkeaa ja ennakkoluulotonta ajattelua tekemällä ratkaisun muuttaa koulu-vanhus nykypäivän ravintolaksi kaikkine elkeineen ja ilmeineen.

Koululla vietettiin avajaisjuhlaa 16. syyskuuta 1905. Se on seisonut ylpeänä yli sotien ja lama-aikojen ja vielä varsin terveenä. Muutama hirrenpätkä vaihdettiin remontin yhteydessä alkuvuodesta 2023.

Vaikka itse sanonkin, veljeni Marko Paananen joka koulun sisusti, on mielestäni kunnioittanut vanhaa ja arvokasta rakennusta vaikka hän riisuikin koulun jos ei nyt ilkosilleen niin ainakin hyvin alkuperäiseen asuun paljastamalla koulun hirsiseinät. Seinät, lyhdyt, valo -ja väriratkaisut ovat saaneet suunnattomasti ihailua ja kiitoksia. Toivomme että kun vierailet Lyhdyssämme se ei olisi sinulle ainoastaan vierailu, vaan elämys. Tervetuloa meille !